Goed nieuws van schrijfacties

Van een aantal mensen waarvoor we in de afgelopen tijd aandacht hebben gevraagd valt goed nieuws te melden.

Indonesië: Filep Karma krijgt medische behandeling
Politiek gevangene Filep Karma is op 17 september 2012 naar een ziekenhuis in Jakarta overgebracht waar hij is behandeld voor darmklachten. Eerder werd gevreesd dat hij een tumor in zijn darmen zou hebben. Filep Karma zit een straf van 15 jaar uit vanwege het hijsen van de verboden vlag van Papoea. Begin dit jaar vroeg Amnesty International aandacht voor de gezondheidstoestand van Filep Karma via een e-mailactie. Vanuit Wageningen hadden we al eerder aandacht voor zijn zaak gevraagd in oktober 2005 en daarna nog eens in september 2011 via een groetenactie.

Khaled al-Johani vrij
Khaled al-Johani uit Saoedi Arabië is op 8 augustus 2012 vrijgelaten. De docent en vader van zes kinderen werd op 11 maart 2011 gevangengenomen in de hoofdstad Riyadh tijdens een geplande demonstratie op de Saudische ‘Dag van de Woede’. Na een interview met de Arabische afdeling van de BBC werd hij door Saudische veiligheidstroepen gearresteerd en gevangengezet. Vanuit Wageningen hebben we via een schrijfactie in april 2012 voor zijn vrijlating gepleit. 

Iraans-Koerdische activiste vrijgelaten
De Iraans-Koerdische vrouwenrechtenactiviste Ronak Safarzadeh is op 10 mei 2012 vrijgelaten uit de gevangenis. Ze heeft een proeftijd voor vijf jaar, dus als ze in die tijd gearresteerd of gedetineerd wordt, dan loopt ze het risico terug naar de gevangenis te moeten om haar straf alsnog uit te zitten. In april 2008 hebben we voor haar zaak geschreven

Nigeria: minderjarige gevangene vrij na zeventien jaar
De 31-jarige Nigeriaanse Patrick Okoroafor die 17 jaar geleden als minderjarige ter dood werd veroordeeld is op 30 april 2012 vrijgelaten na een wereldwijde campagne van Amnesty International. Patrick Okoroafor was net 14 toen hij in 1995 werd gearresteerd en twee jaar later ter dood werd veroordeeld voor een gewapende overval. Patrick Okoroafor heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Amnesty International beschouwt zijn strafproces als oneerlijk en heeft herhaaldelijk opgeroepen voor zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. In november 2008 hebben we vanuit Wageningen voor zijn zaak geschreven en in januari 2010 was er een groetenactie voor Patrick Okoroafor.