Komende activiteitenMovies that Matter on Tour in november en december
Op dinsdag 19 november wordt in het kader van Movies that Matter on Tour in filmhuis Movie W aan de Wilhelminaweg de film Crime + Punishment van de Amerikaanse regisseur Stephen Maing vertoond. Hoewel het halen van arrestatiequota in 2010 werd verboden, is het binnen de politie in New York nog steeds de norm dat politieagenten voldoen aan het binnenhalen van ‘voldoende’ arrestaties. Zo kan het bestaan dat agenten zich schuldig maken aan het arresteren van allerlei onschuldige mensen, vaak gepaard gaand met etnisch profileren en geweld. Wie niet meewerkt dreigt zijn baan te verliezen. Stephen Maing observeerde gedurende 4 jaar een groep van 12 agenten in New York die zelf behoren tot een etnische minderheidsgroep. Ze stellen alles in de waagschaal om de misstanden binnen het departement aan het licht te brengen.

Op dinsdag 17 december staat de Amerikaanse film The Miseducation of Cameron Post van filmmaakster Desiree Akhavan geprogrammeerd. Wanneer Cameron Post tijdens een schoolfeest betrapt wordt als ze zoent met een meisje, sturen haar pleegouders haar naar een instituut om haar van haar homoseksuele gevoelens af te helpen. Op het kamp wonen allerlei jongens en meisjes die volgens hun ouders niet aan de normen voldoen. Middels psychotherapie, discipline en andere twijfelachtige methoden moeten de kinderen leren inzien waarom ze op dezelfde sekse vallen en hoe ervan af te komen. Met de hulp van God, veel bidden en het onderdrukken van verlangens en gevoelens moet het lukken.

De beide films beginnen om 20.00 uur.


Write for Rights 2019
Elk jaar rond 10 december voeren we bij Amnesty massaal actie voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag miljoenen brieven en kaarten voor dezelfde tien personen. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Ook in Wageningen gaan we schrijven.

In aanloop naar 10 december stellen we mensen op verschillende locaties in de gelegenheid om mee te doen. Nog niet alle locaties liggen vast, maar er zal in ieder geval geschreven worden op de Campus, op zondag 8 december in verschillende kerken en op dinsdag 10 december in de bblthk. Binnenkort hopen we u te kunnen informeren over alle locaties en het complete programma.

Tijdens Write for Rights 2019 vraagt Amnesty mensen dit jaar in de hele wereld om brieven te schrijven voor kinderen en jongeren. Dit gebeurt om hen te ondersteunen, kracht te geven en het mogelijk te maken om te blijven durven waar volwassenen tekortschieten. Door hun jonge leeftijd zijn jongeren extra kwetsbaar wanneer de overheid tegen hen optreedt. Jongeren zijn ook een gemakkelijke prooi als autoriteiten op zoek zijn naar een ‘dader’ of wanneer ze hun eigen onrechtvaardige optreden willen verdoezelen.


Verkoop in kerken
Op zondag 8 december zullen enkele mensen van Amnesty International aanwezig zijn in de Arboretumkerk, de Bevrijdingskerk en de Johannes De Doperkerk om voorafgaand aan de viering en na afloop de aandacht te vestigen op het werk van de organisatie. Zij zullen kaarten en kaarsen verkopen en daarnaast aandacht te vragen voor de situatie van jonge mensen van wie de rechten door de autoriteiten worden geschonden. Kerkgangers kunnen een petitie ondertekenen.

Er is bijvoorbeeld aandacht voor de twintigers Sarah Mardini en Seán Binder. Zij kunnen 25 jaar gevangenisstraf krijgen omdat ze op het Griekse eiland Lesbos vluchtelingen uit zee probeerden te redden. De 28 jarige Ibrahim Ezz El-Din uit Egypte werd in juni van dit jaar op straat plotseling opgepakt door veiligheidstroepen in burgerkleding. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Zijn verdwijning heeft waarschijnlijk te maken met zijn werk als mensenrechtenverdediger. Hij onderzoekt of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen, en legt dossiers aan over gedwongen huisuitzettingen.

In de Arboretumkerk en de Bevrijdingskerk zal er niet alleen aandacht zijn voor deze mensen via een petitie, maar kunnen ook brieven en groetenkaarten worden geschreven in het kader van de actie Write for Rights.