Komende activiteiten


Online regiodag
Zaterdag 3 oktober organiseert Amnesty International de jaarlijkse regiodag voor actieve vrijwilligers. De regiodag  vindt dit jaar vanwege het coronavirus voor alle regio’s gelijktijdig online plaats. Met een gesprek met de nieuwe Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn en vier presentaties over actuele Amnesty-campagnes:

•    De campagne voor de Russische lhbti-activist Yulia Tsvetkova.
•    De campagne #letstalkaboutYES over seksueel geweld in Nederland.
•    Mensenrechten en corona, over hoe regeringen maatregelen om het virus te bestrijden misbruiken om critici monddood te maken.
•    Write for Rights 2020, de wereldwijde schrijfactie rond 10 december.

Het programma duurt van 10:30 tot 12:30 uur. Belangstellenden kunnen zich tot 27 september aanmelden voor de online regiodag. De online regiodag kun je bijwonen via Teams. Mensen die nog niet zoveel ervaring hebben met het werken met Teams of met online overleggen, kunnen zich met het aanmeldformulier uiterlijk 17 september ook aanmelden voor een training over werken met Teams die voorafgaand aan de regiodag op 21 of 22 september zal worden gehouden. Ze ontvangen dan per e-mail meer informatie over de datum en de opzet van de training.

Movies that Matter on tour
In Wageningen geven we ook in het seizoen 2020-2021 een vervolg aan Movies that Matter on tour. Het is een samenwerking van Stichting Movies That Matter, Movie W, de studentengroep en de lokale groep van Amnesty International in Wageningen.

Movie W vertoont momenteel films met inachtneming van extra coronamaatregelen. Er worden maximaal 25 bezoekers toegelaten per voorstelling. Bezoekers uit hetzelfde huishouden kunnen naast elkaar plaatsnemen. De ticketverkoop gebeurt uitsluitend via de website van Movie W.

Omdat het seizoen in maart voortijdig is afgebroken is de eerste voorstelling van het nieuwe seizoen al op dinsdag 15 september met de voorstelling van de documentaire ‘Sidik and the panther’ van de Nederlandse filmmaker Reber Dosky. Hij  toont in zijn documentaire het adembenemende berglandschap van Koerdisch Irak. Hier zoekt Sidik naar een panter, die al 25 jaar niet in het gebied is gesignaleerd. De vondst van de panter zou kunnen betekenen dat het gebied tot nationaal reservaat wordt verklaard. Sidik hoopt dat oorlogen en conflicten in het gebied daarmee tot het verleden behoren. Daarmee staat de vondst van de panter voor leven, wedergeboorte en de hoop op vrede.

Dinsdag 20 oktober staat  de documentaire ‘Allen tegen allen’ van de Nederlandse regisseur Luuk Bouwman gepland. De film gaat over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland. Bouwman gebruikt daarvoor uniek archiefmateriaal. Het resultaat is een angstwekkend beeld van waar nationalisme in kan ontaarden. Te zien is hoe een veelvoud van nationalistische organisaties al in de jaren twintig de kop opstak en aan populariteit won.

De films zijn in het Engels ondertiteld. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur.


Pubquiz in Loburg
De studentengroep van Amnesty is na de zomervakantie inmiddels ook met het nieuwe seizoen gestart. Het eerste evenement van van de groep dit jaar is een pubquiz op woensdagavond 16 september in Loburg.