Komende activiteiten

Benefietavond in Loburg op 14 januari
Op dinsdag 14 januari organiseert de studentgroep van Amnesty Internatioanl een Benefietavond met als thema mensenrechten in café Loburg aan de Molenstraat. Er zijn inleiders die met het publiek in gesprek gaan over LGBTQ-rechten, vluchtelingenrechten en de impact van klimaatsverandering op mensenrechten. Er zijn muzikale optredens en gedichten. Ook is er een loterij met prijzen die door diverse sponsoren beschikbaar zijn gesteld.


Movies that Matter on Tour in januari en februari
Op dinsdag 21 januari is in het kader van Movies that Matter on Tour in filmhuis Movie W aan de Wilhelminaweg de documentaire Ghost Fleet van de Amerikaanse filmers Shannon Service en Jeffrey Waldron te zien. De documentaire toont misstanden in de visserij in Thailand. Door overbevissing raken de ooit zo rijk gevulde Thaise zeeën leeg en moeten schepen steeds verder de zee op om aan de quota te voldoen. Hierdoor neemt de interesse in het vissersberoep af en kampt de Thaise visindustrie met een groot visserstekort. Mensensmokkelaars zien er brood in en ontvoeren mannen uit de omringende landen. Jonge jongens worden uit Cambodja en Myanmar geplukt en verkocht aan vissersbedrijven. Jarenlang worden ze gedwongen te werken op schepen in barre omstandigheden. Wie weigert wordt geslagen, opgesloten of zelfs vermoord. De film begint om 20.00 uur en is in het Engels ondertiteld. Na afloop gaan we samen in gesprek over het thema van de film met dr. Simon Bush, hoogleraar Milieubeleid aan de Wageningen Universiteit met als speciaal aandachtsgebied duurzame visserij en aquacultuur.

Op dinsdag 18 februari draait de film Camille van regisseur Boris Lojkine. Het is een krachtige biopic over de Franse fotografe Camille Lepage, die door de Centraal-Afrikaanse Republiek reist om daar de burgeroorlog te fotograferen. In felrealistische scènes wordt de complexiteit van het conflict inzichtelijk, waarbij de filmmaker te allen tijde oog heeft voor de menselijke kracht om de moeilijkste situaties met waardigheid te trotseren. Zonder een opdrachtgever arriveert de jonge, ambitieuze Camille in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Vol idealisme gelooft zij dat haar werk een verschil kan maken in een uitzichtloos conflict. Haar ongebreidelde energie brengt haar naar het hart van de oorlog, waar zij getuige is van de gevolgen van een strijd die het slechtste in mensen naar boven haalt. In de film zijn foto’s te zien die Lepage zelf maakte. Het geeft het geheel een ongekend realistische inslag. Het natuurlijke acteerwerk van de uit veelal amateurs bestaande cast draagt daar nog verder aan bij. Regisseur Boris Lojkine toont daarmee een genuanceerd en overtuigend beeld van het conflict. Ook deze film begint om 20.00 uur en is in het Engels ondertiteld. Na afloop hopen we met een deskundig iemand over de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek na te praten.


Collecteweek van 9 tot 14 maart

De nationale collecteweek van 2020 van Amnesty International staat gepland voor de week van 9 tot en met 14 maart. Ieder jaar collecteren duizenden vrijwilligers voor Amnesty International. Vorig jaar bedroeg de opbrengst 1,2 miljoen euro. Mogelijk heeft u ook voor Amnesty gecollecteerd. Binnenkort gaan de collecte-coördinator of wijkhoofden contact opnemen met collectanten om praktische zaken te plannen. Bent niet eerder collectant geweest, maar zou u wel mee willen doen, dan kunt u dat natuurlijk aangeven bij Amnesty.