|
RechtStreeks Amnesty
International Wageningen |
Als
Wageningse afdeling van Amnesty International maken we graag
van deze manier gebruik om de leden en mensen die de
organisatie een warm hart toedragen op de hoogte te houden van
de activiteiten van Amnesty. Mocht je een dergelijke mail niet op prijs
stellen dan kun je dat hier kenbaar
maken. Omgekeerd zijn we natuurlijk ook blij als je deze mail juist
verder verspreidt onder vrienden en bekenden. Deze
uitgave van RechtStreeks staat
vooral in het teken van de activiteiten van Amnesty rond 10 december,
de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens en de manier
waarop daar in en om
Wageningen op verschillende plekken aandacht aan
geschonken wordt. In
deze nieuwsbrief: In
actie voor Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh
![]() ![]() Net als in voorgaande jaren is aan restaurants in Wageningen gevraagd of zij in het weekend rond 10 december kaarsen van Amnesty International op tafel willen zetten. Rond de kaarsen zit een strookje met informatie over Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh. Gasten in de restaurants worden op hun zaak geattendeerd en kunnen een actiekaart tekenen en achterlaten waarin voor hun vrijlating wordt gepleit. Een groot aantal restaurants heeft toegezegd aan de actie te zullen meewerken, waaronder Vreemde Streken, Toledo, Héérlijk, Dunya, Buurman en buurman, Carillon, Colors en Drinks and Bites. Ook in de Bblthk en het gemeentehuis zullen kaarsen van Amnesty komen te staan. ![]()
Op
10 december 1948 werden door de Verenigde Naties de Universele
Verklaringen voor de Rechten van de Mens opgesteld. Dat is de reden dat
deze dag is uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Rechten van de
Mens. Voor Amnesty International een dag om ieder jaar bij stil te
staan. Op maandag 10 december houdt de Amnestygroep Bennekom
van
17:00 tot 19:00 uur bij de uitgang van het station Ede-Wageningen een
fakkelwake en de Wageningse afdeling assisteert daarbij. Er wordt ook
actie gevoerd voor de vrijlating van Ales Bialiatski en Nasrin
Sotoudeh. Voorbijgangers kunnen een petitie tekenen voor de vrijlating
van de beide gewetensgevangenen. Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh staan ook centraal in de acties die de lokale groep van Amnesty in Wageningse kerken zal voeren. Rondom de vieringen in verschillende kerken zullen de komende weken kaarsen en kaarten worden verkocht. Op zondag 2 december gebeurt dat in de Bevrijdingskerk van de Protestantse gemeente aan de Ritzema Bosweg. Zaterdag 8 december en zondag 9 december zal Amnesty aanwezig zijn in Johannes de Doperkerk van de Rooms Katholieke gemeenschap in de Bergstraat. Op zondag 9 december is Amnesty ook te gast in de Arboretumkerk aan de August Faliseweg waar de Doopsgezinde gemeente samenkomt. Mensen krijgen dan ook de gelegenheid een petitie te tekenen of om een persoonlijke kaart te sturen waarbij om de vrijlating van Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh wordt gevraagd. Duurzame Kerstmarkt Vreemde Streken Eetwinkel Vreemde Streken houdt op zaterdag 15 en zondag 16 december een duurzame kerstmarkt op het Conventplein. Op deze markt draait het om thuis-, ambachtelijke-, en streekproducten. Er is warme chocolademelk, gluhwein, snert en er staan vuurkorven. Amnesty zal op 15 december ook met een kraam aanwezig zijn om spullen te verkopen en handtekeningen te verzamelen waarbij voor de vrijlating van Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh wordt gepleit. Kerstgroetenactie op 16 december Op de tweede dag van de Duurzame Kerstmarkt van Vreemde Streken, op zondag 16 december, organiseert Amnesty daar een Kerstgroetenactie. Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen mensen in de eetwinkel aan de Kloostersteeg een kaartje versturen aan gewetensgevangenen om hen een hart onder de riem te steken. We hopen een groot aantal kaarten te versturen naar Walid Yunis Ahmad uit de Koerdische regio van Irak, de Chinese schrijver en dichter Nurmemet Yasin en aan Behareh Hedayat, een activiste voor vrouwenrechten in Iran. Alle materiaal om een kaart te versturen is aanwezig. Kaarslicht in Bevrijdingsstad ![]()
Verder is de werkgroep zich aan het oriënteren of het scholenwerk weer opgepakt kan worden. Daarbij wordt met behulp van een lesprogramma van Amnesty in de hoogste groepen van de basisschool verteld over het belang van het respecteren van mensenrechten. De ervaringen van groepen in de omgeving van Wageningen zijn erg positief en we willen er graag ook in Wageningen mee aan de slag. Wilt u meedoen of meer informatie over de locale werkgroep neemt u dan contact op met Wim te Winkel, contactpersoon van Amnesty Wageningen (wim.te.winkel@planet.nl, 0317-424246 / 06-13693138). Vanaf
eind 2010 is er ook weer een zelfstandige studentengroep in Wageningen.
De
groep bestaat uit circa 8 enthousiaste studenten, afkomstig uit
verschillende landen, die behoorlijk aan de
weg timmeren met leuke acties die veel respons
krijgen. De studentengroep
heeft ook een eigen facebookpagina waar je meer
informatie over hun activiteiten kunt vinden en waar je contact met de
groep kunt leggen.
|
|